Ønsker flere kvinner i Protan Entreprenør

Ønsker flere kvinner i Protan Entreprenør

Å fremme kjønnsbalanse i bygg- og anleggsbransjen er ikke bare bra for kvinnene som jobber der, men også for selskapene og bransjen som helhet. I Protan Entreprenør ønsker vi flere kvinnelige tekkere, prosjektledere og selgere.

arrow_downward

Bygg- og anleggsbransjen er en bransje som domineres av menn. Kvinner utgjør 9% av arbeidsstyrken i byggebransjen og 2% av fagarbeiderne i Norge. Rekrutteringen av kvinner til bransjen er fortsatt lav og vi har hørt historier om utfordringer som kan gjøre veien vanskelig. Derfor er det viktig at vi løfter fram de inspirerende historiene som viser kvinner som lykkes i byggebransjen.  

Ann-Helen er prosjektleder i Protan Entreprenør i Tromsø med bakgrunn som taktekker. Annika har jobbet som taktekker i snart tre år ved Protan Entreprenør sin avdeling i Bodø. De har begge valgt et utradisjonelt yrke.  

Trives godt 

For Ann-Helen var det en kompis som introduserte henne til bransjen. Hun startet som hjelpearbeider i 2019 og trivdes godt. I 2023 tok hun fagbrev og har siden klatret karrierestigen til serviceleder og nylig prosjektleder med ansvar for flere større prosjekter. 

"Jeg vokste opp på gård og har alltid likt fysisk arbeid og å være utendørs. Som taktekker liker jeg å se resultatet av det jeg har gjort hver dag. Det er alltid noe nytt og forandring. Hver dag gir en form for mestring, spesielt om man har trosset en dag med dårlig vær!" sier Ann-Helen. 

Annika hadde allerede en fot innenfor byggebransjen da hun ble introdusert til Protan og taktekkeryrket gjennom sin mann. Nå har hun jobbet som taktekker i snart tre år. "Jeg liker at hvert prosjekt er forskjellig. Jeg får reise rundt i Nord-Norge og oppleve mange fantastiske steder. Hvert sted er unikt. Og jeg liker at jeg blir sterkere hver dag," forteller Annika. 

Tøff bransje 

Mange kan oppleve miljøet på byggeplassen som røft. Men både Annika og Ann-Helen føler seg inkludert og godt ivaretatt både i Protan Entreprenør og på byggeplassene de har jobbet på.  

«Jeg ser ofte at menn blir litt overrasket over å se en kvinne på en byggeplass, men de blir fort vant til det, og det føles ikke rart», sier Annika.  

Ann-Helen liker godt å jobbe med menn og har aldri hatt noen problemer med det. Hun føler seg som en del av gjengen og mener alle er enkle å forholde seg til.  

En fordom mange har mot kvinner på byggeplassen og som taktekker, er at det er et for tungt yrke for en kvinne, men der er både Annika og Ann-Helen løsningsorientert.  

«Ja, det er tungt arbeid, spesielt når du er som meg og en ganske liten kvinne, noe som kan være frustrerende til tider. Jeg ber om hjelp når jeg trenger det, og det er også mange måter man kan bidra i teamet på. Du kan isolere, sveise eller rydde, og la noen andre ta de tyngste løftene. Det er alltid noe å gjøre, og ingen grunn til å føle seg ekskludert», sier Annika.  

Men, ikke alle ønsker hjelp fra gutta. Ann-Helen foretrekker å være selvstendig og bli behandlet på samme måte som sine mannlige kollegaer. «Noen ganger tar de ekstra hensyn, som å hjelpe med å løfte ting eller åpne dører. Det kan være litt irriterende for jeg vil helst bli behandlet på samme måte som de andre. Samtidig har jeg lært at samarbeid er viktig, og at det ikke er en svakhet å be om hjelp – tvert i mot!  

Ann-Helen og Annika har en klar oppfordring til andre kvinner som vurderer en karriere i bygg- og anleggsbransjen: "Du må bare prøve! Våg å ta plass og vis initiativ!"